ЗА МЕН


"Масажът е дълбоко изкуство, което се твори с ум и с пълнота в съзнанието.

Колкото по цялостен, завършен и самодостатъчен е човек, толкова по дълбок и завършен масаж ще направи.

Добре е да осъзнаем, че сме тук на земята да се научим да служим един на друг, а нямаме много време."


КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО


Започнах да се занимавам с източни изкуства в далечната 1993 година.

В началото изучавах китайски бойни изкуства като започнах с вътрешни стилове „Тай-чи Чуан„, „Син –И Чуан„ и други подобни както и „Ци-гун„ (по известно като китайска Йога) което е част от вътрешните стилове, по късно изучавах и други стилове и така до днес.

Докато изучавах тези изкуства, които се базират на „Дао„ философията се докоснах и до китайската медицина, иглотерапията и масажите. Нашите учители винаги казваха че е важно да умееш да излекуваш себе си и този, който си наранил физически ако това се случи.

В началото повече от любопитсво по съвета на лекари колеги от школата опитвах разни методи на китайската медицина върху себе си и ефекта винаги беше повече от добър.

Подобно на бойните изкуства и в китайската медицина има различни методи за терапия според нуждите и сложността на заболяването. Част от нея са терапията с билки,загряване на биоактивните точки с мокса, масажа, иглотерапията както и други по-малко известни методи.

Благодарение на множество семинари и лекции с известни учители и терапевти придобих известна увереност в дълбочината на това изкуство и неговата ефективност но тъй като тогава основния ми интерес бяха бойните изкуства и „Ци-гун„ практиката, използвах тези знания за да развивам вътрешната си енергия и да подобря здравето си.

Живота се стече така че през 1996 година се наложи да поема отговорност за единия от родителите ми и потърсих съдействие от иглотерапевт със доста опит, обучавал се и практикувал в Азия също колега практикуващ бойни изкуства.

След седмица стана ясно че за да е успешна терапията трябва да правя масаж на местата, които се лекуват и иглотерапията да дава нужният ефект.

Иглотерапевтът беше изненадан от знанията ми по китайска медицина локализацията на точки и методи на масаж и ме насърчи да продължавам да развивам тези умения. Показа ми също как да отнемам и да стимулирам енергията по каналите. Това бяха първите ми успешни лечебни масажи.

По късно бях в Южна Азия - Тайланд, Малайзия Сингапур и Индонезия. Там също успях да натрупам известен опит.

След няколко години семинари по китайски и класически масажи и курсове реших да се дипломирам и да работя като масажист в началото не беше ясно дали си залужава и какво ще излезе от това.

Междувременно обстоятелствата ме заведоха на обучение в Рейки и след като получих майсторска степен това допълни увереността ми че съм на правилният път.

Известно време работих просто заради опита и за да разбера кои масажи са стойностни и кои не носят добър ефект.

През 2001 започнах да работя в хотели по черноморието а по късно и в зимните курорти.

Работил съм и в много луксозни хотели и на плажа, където човек изгражда доста качества и продобива добър опит.

Най добрите места за работа са тези където идват разнообразни клиенти чрез които придобиваш много и различен опит.

Разбираш че успяваш, когато в осем часа сутрин при мрачно време и силен вятър на плажа те чака редовен клиент готов да изтърпи пясъка и бриза само за да си получи следващият масаж.

През 2006 в един от хотелите ме намери турист от Дания, който след като му направих китайски традиционнен масаж беше изненадан от добрия ефект и ми каза че правя „ГуаШа„..... Оказа се че той има клиника по китайска медицина и практикува „Гуа Ша„ от много години. До тогава не бях чувал този термин. Той прати всичките си близки с които беше в хотела на масаж при мен а междувременно ми каза да прочета за „ГуаШа„ в мрежата и се зае да ме научи. В замяна аз му показах ефекта и от Рейки терапията където вече имах две майсторски степени и я използвах добре съчетана с приниципите на китайската медицина. По късно реших да позлвам името „Гуа-Ша„ за студиото и така да популяризирам тази терапия.

Може да се каже че както на изток казват , когато ученикът е готов учителите сами го намират.

При мен се случва често така.

Нещото, което задържа интереса ми в масажите вече повече от осемнадесет години е факта че имам възможност да помагам на хората да се променят и да придобиват смелост да преживяват онова, което не са предполагали че дава един добър масаж и правилното отношение към тялото.

Повечето хора приемат здравето за даденост докато не се наложи да се грижат всеки ден за него.

В днешното комерсиално общество повечето услуги са сведени до такса и време за което да ти вземат парите.

Все по-рядко се случва хората, които предлагат услугите да създават, да творят да влагат съзнателно нещо повече от механична работа.

Масажа е дълбоко изкуство което се твори с ум и със пълнотата в съзнанието. Колкото по цялостен и завършен и самодостатъчен е човека, толкова по дълбок и завършен масаж ще направи. Не казвам че ако имаш десет масажа всички ще бъдат съвършени, но ако човек е съзнателен и отговорен в това което прави то това остава следа и всеки го усеща.

Добре е да осъзнаем че сме тук на земята да се научим да служим един на друг а нямаме много време.

Тук сме за по едно кафе а понякога и за по-кратко!

Румен Иванов


СЕРТИФИКАТИ


karuna
reiki
certifikate
udostoverenie